dijous, 13 de maig del 2010

Crisis, governs classistes i Miren Etxezarreta

Hola a tots/es, com ja sabeu, la notícia del dia és el pla d'austeritat que va anunciar ahir ZP, i del qual algunes mesures entraran en vigor immediatament. Avui escoltant Catalunya Ràdio, han posat un discurs del ZP de fa un any, on s'omplia la boca dient que el seu govern mai reduiria despeses socials, encara que fossin directrius europees. Doncs bé, ahir el president del govern es va retratar.

Aquestes setmanes estic ajudant a la Gemma a fer una assignatura d'economia mundial de la UOC, i hem llegit bastant sobre la crisis Grega i la crisis Espanyola. Dins del temari de l'assignatura hi havia l'enllaç d'aquesta conferència que m'ha semblat molt interessant - tot i la mala qualitat de la gravació-, la ponent és l'economista Miren Etxezarreta, i des del meu punt de vista, diu veritats com a punys.





La conferència està desglossada en 6 o 7 parts de 7 minuts cada una, aquí només us poso la primera. A partir d'aquesta podeu accedir a la resta.

4 comentaris:

Marc ha dit...

Diverses coses:
1) Repartiment de beneficis entre capital i salaris: Parla de com es reparteix, el que no diu es que tot ha incrementat, és a dir, hi ha més riquesa en general.
2) Titularització de les hipoteques: Diu que això ho van inventar els bancs amb l'intenció de guanyar diners. Mentida. Els bancs volen guanyar diners però això ho van inventar els polítics en una reunió a Berna, amb l'intenció de regularitzar el sistema financer. Ara volen regularitzar més. Jo ja estic acollonit.
3) Augment d'oligopolis: Típic argument d'esquerres. Abans es parlava de Rockefeller i de les seves pràctiques monopolístiques i ningú pensava que de dos garatges de California en sortirien Apple i Microsoft. Després es parlava de les pràctiques de monopoli de Bill Gates. De sobte va sortir google de la universitat de Stanford. Ara ja comencen a acusar Google.

M'he quedat al segon video...

Marc ha dit...

I això de que en ZP menteixi no és noticia, més aviat la noticia seria el contrari.

Asensi ha dit...

Això no ho sabia,o sigui que ara resulta que la idea de la titularització d'hipoteques D'ALT RISC, és conseqüència de la decisió d'uns polítics a Berna? Però Marc, tu creus que els bancs i els seus administradors, no tenien prous motius per pensar que allo que venien en paquets per tot el món, no acabaria explotant en algun lloc? A més, si a tu et donen una escopeta carregada ( titularització d'hipoteques -idea orininal de Berna- ) a sobre no la converteixis en una escopeta retallada (hipoteques suprime), que farà molt més mal!

Per cert, lo millor de la conferència està en l'últim vídeo (je-je)

Marc ha dit...

Ja em miraré l'últim video.
Cal tenir clar algunes coses:
- L'objectiu dels bancs és guanyar diners, es estúpid regular esperant que actuïn de bona fe, actuaran per guanyar diners.
- Si a més envies un missatge com el que han enviat els governs del món amb la crisi financera, els bancs arriscaran més: si encerten guanyen, si la caguen els salva el govern.
- La solució a tot això és tornar a regular els mercats financers, afirmant que el problema és la desregularització i no la mala regularització. Esperem que aquesta vegada polítics i buròcrates ho facin bé, perque com la tornin a cagar ja cal que ens preparem.