diumenge, 6 de juny del 2010

Shakespeare i Sòcrates



















Quina relació poden tenir aquests dos grans genis, us estareu preguntant. Qui no coneix, encara que només sigui pel nom, al pare del concepte filosòfic i el gran dramaturg?

Si mirem l'extensa bibliografia que hi ha dels dos autors, en podríem fer muntanyes i muntanyes amb ella: llibres sobre l'obra, la vida, la filosofia, etc. Però en realitat, no tenim ni d'un ni de l'altre, una informació de primera mà ni en primera persona de com eren en realitat aquests dos genis. En el cas de Sòcrates, tot allò que sabem d'ell ens bé explicat pels diàlegs socràtics, tot escrit per terceres persones i on hi podem posar un vel de dubte a tot el que ens expliquen. I en el cas de Shakespeare, les recerques de rates d'arxiu només han donat informació fiscal: algun registre de propietat, la participació de l'autor en algun litigi, etc. En el cas d'aquest últim, almenys ens ha arribat la seva obra, escrita del seu puny i lletra.

Un altre incògnita que comparteixen és el seu veritable aspecte físic,la imatge que tenim d'ambdós més a dalt, podria ser perfectament equivocada.

Només puc assegurar una cosa: d'aquests dos genis en sabem menys del que en parlem.