divendres, 9 de juliol del 2010

Israel i Palestina origen d'un conflicte: Introducció.

Imatge satèl.lit del territori de la discordia, des de la distància pot semblar un territori més, però és l'esència del conflicte.


Aquest dijous he començat a fer un curs al col.legi oficial de doctors en filosofia i lletres anomenat: "Israel i Palestina. Un exemple per treballar els conflictes actuals i la cultura de pau a l'aula".

L'entrada que començo avui, intenta ser una finestra per fer-vos arribar la informació d'allò que estem treballant al curs, i també ser un canal per fer arribar informació sobre un conflicte que , analitzat només mitjançant la nostra premsa, queda notablement desvirtuat. Penseu que la informació que ens arriba a casa nostra mitjançant la premsa escrita i la visual, és una informació que està monopolitzada per dues o tres agències internacionals: Reuters, France Press, BBC i poques més. Així ens podem trobar moltes vegades, que diaris d'ideologies suposadament contraposades, exemple: país i el mundo, comparteixin la mateixa font d'informació, i fins i tot, moltes vegades apareix la mateixa notícia,amb un tractament similar i amb la mateixa imatge.

També hem de pensar que l'estat d'Israel destina moltíssims recursos econòmics en fer arribar informació a aquestes agències, en canvi, en el costat palestí, la situació de manca de llibertat de premsa, fa que les agències desconfiin de la informació que arriba d'aquest estat. I moltes vegades, per part dels mitjançs de comunicació, no hi ha un esforç d'anar a fer treball de camp i trepitjar el territori, en definitiva: fer de periodistes i anar a buscar la notícia, no esperar que t'arribi.

Tota aquesta situació fa, com he dit abans, que no tinguem una visió veraç del que esdevé al territori palestí. Amb cap pretenció, intentaré per un costat, realitzar un breu repàs històric del conflicte, per després veure des d'una perspectiva històrica, que està passant en l'actualitat en un dels territoris més calents del planeta.