dijous, 15 de juliol del 2010

Israel i Palestina origen d'un conflicte: Promises

Abans de començar a explicar la història del conflicte, us penjo un documental que crec que és molt il.lustratiu de la situació a Israel/Palestina.

SINOPSI

Amb la mort d’Arafat el conflicte israelita-palestí entra en una nova etapa d’incertesa que sembla ja un cercle viciós sense sortida. Promises es un documental sobre els diversos viatges que van realitzar els directors de la pel·lícula a través de les comunitats palestines d’Israel, els assentaments de la riba occidental del país i els barris de Jerusalem. Allà coneixen i posen en contacte a nens palestins i israelites de edats compreses entre els nou i els tretze anys. El documental explora la natura d’aquestes fronteres salvatges i explica la història d’aquest nens que s’arrisquen a creuar les línies fixades a sobre els mapes per retrobar al seus veïns i amics. La visió oferta va més enllà de les notícies de política internacional que rebem diàriament, oferint un refrescant, humà i en moments humorístic retrat d’aquest conflicte.

Aquest documental, aclamat en un nombre innombrable de festivals, es va rodar al llarg de tres anys (1997, 1998 i 2000) durant un temps de relativa calma, després de la firma dels acords de Oslo i abans de la darrera entifada.

Codirigit por la sud-africana Justine Shapiro, el estadounidenc B.Z. Goldberg y el mexicà Carlos Bolado, el treball es presenta com un interessant mirada de lupa sobre el dia a dia d’aquell territori nascuda d'una primera trobada de Justine amb la realitat a Israel el 1995. Les intenses emocions que hi va viure li van inspirar rodar el documental. Goldberg, que havia estat periodista a Israel durant la primera Entifada, també portava temps volent explorar la relació dels nens i el conflicte. Amb l’ajuda de Bolado es van posar mans a l’obra i va crear una pel·lícula imprescindible per a qui tingui mínim interès pel veritable conflicte entre israelians i palestins, perquè aquesta cinta ofereix un focus de llum sobre la base de tots els mals a l’Israel actual: el desconeixement mutu. És aquest desconeixement el que els duu a desconfiar, i amb la desconfiança, neix l'absència de respecte i l'odi. Shapiro, Golberg i Bolado realitzen un magnífic treball documental i aborden un conflicte sagnant el del qual final sembla cada dia més lluny.
Font: www.cineclubdioptria.org